[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
نمایه ها::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: سال 6، شماره 2 - ( 9-1398 ) ::
دوره 6 شماره 2 صفحات 23-15 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تولیدات علمی سلامت ایران و بار بیماری‌ها
آرزو غمگسار ، مریم زرقانی ، علی طالبیان ، لیلا نعمتی انارکی*
دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، Nematianaraki.l@iums.ac.ir
چکیده:   (2949 مشاهده)
سابقه و هدف: یکـی از اساسـی‌تـرین زیـرساخت‌های توسعه و پیشرفت کشورها تولیدات علمی و پژوهش‌های هدفمنـد در جهت پاسـخگویی بـه نیازهـای جامعه و کاهش بار ناشی از بیماری‌ها است. هدف از این پژوهش تعیین ارتباط بین تعداد تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه پاب مد در زمینه ده بیماری با بالاترین میزان مرگ و میر در ایران و بار هر بیماری بین سال‌های ۲۰۱۷-۲۰۰۰ است.
مواد و روش‌ها: پژوهش از نوع کاربردی و با رویکرد علم‌سنجی انجام شده است. ابتدا بر اساس اطلاعات انستیتوی سنجش و ارزیابی سلامت دانشگاه واشنگتن داده‌های مربوط به ده بیماری با بالاترین میزان مرگ و میر در ایران به ترتیب رتبه به دست آمد. پس از آن دو شاخص سلامت یعنی تعداد سال‌های از دست رفته بواسطه مرگ یا ناتوانی و سـال‌های عمـر از دست رفته به واسطه ناتوانی ناشـی از بیمـاری‌ها و صدمات مربوط به هر بیماری از سایت مربوطه استخراج شد. در مرحله بعد با استفاده از واژگان کنترل شده سرعنوان موضوعی مش اصطلاحات مربوط به همراه مترادف‌های آن‌ها در هر بیماری مستند و سپس جستجو گردید. از آمار توصیفی به منظور محاسبه شاخص‌های توصیفی و از آزمون همبستگی پیرسون برای تعیین رابطه بین متغیرها استفاده شد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد هرچه که سال‌های مورد بررسی به سمت زمان حال پیش رفته، تعداد تولیدات علمی در زمینه ده بیماری با بالاترین میزان مرگ و میر در ایران نیز افزایش یافته است. در برخی بیماری‌ها همچون اختلالات مادران و نوزادان، بیماری‌های مزمن تنفسی، صدمات حمل و نقل، صدمات غیرعمدی به نسبت کندتر بوده است. میان متغیرهای بار بیماری و تعداد مقالات در بازه‌های زمانی مورد بررسی ارتباطی برقرار نبود. روند تغییرات تعداد تولیدات علمی در زمینه ده بیماری با بالاترین میزان مرگ و میر در ایران و بار هر بیماری یکسان نبود.
نتیجه‌گیری: هرچند پژوهشگران حوزه سلامت پژوهش‌های بسیاری از نظر کمّی انجام داده‌اند اما بسیاری از آنها در جهت حل مسئله نبودند و به نظر می‌­رسد پژوهش‌ها در مسیر درست هدایت نشده‌‌اند. پژوهش‌ها مسئله محور طراحی نشده‌اند. اختصاص مشوق‌های پژوهشی بر اساس واقعیات در سطح دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی همراه نبوده است. لازم است مدیریت حرفه‌ای تحقیقات دانشگاهی در راستای نیازهای واقعی جامعه ایجاد شود. علاوه بر آن دانشگاه‌های علوم پزشکی می‌توانند پایه و مبنای پژوهش‌های علمی خود را بر اساس این موضوع‌های اولویت­‌دار تنظیم نمایند.
واژه‌های کلیدی: بار بیماری، پژوهش‌های حوزه سلامت، ایران، علم‌سنجی
متن کامل [PDF 787 kb]   (1660 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: علم سنجی
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghamgosar A, Zarghani M, Talebian A, Nemati-Anaraki L. Comparison between Iranian health scientific outputs and disease burden. CJS 2019; 6 (2) :15-23
URL: http://cjs.mubabol.ac.ir/article-1-186-fa.html

غمگسار آرزو، زرقانی مریم، طالبیان علی، نعمتی انارکی لیلا. مقایسه تولیدات علمی سلامت ایران و بار بیماری‌ها. مجله علم سنجي كاسپين. 1398; 6 (2) :15-23

URL: http://cjs.mubabol.ac.ir/article-1-186-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 6، شماره 2 - ( 9-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Caspian Journal of Scientometrics
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645