مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی ، keramatfar.a.s@gmail.com
چکیده: (23972 مشاهده)
سابقه و هدف: تحقیقات سالهای اخیر، به سرعت رشد علم کشور و بهبود جایگاه کشور در منطقه خاورمیانه و کشورهای اسلامی اشاره کردهاند. با این وجود کیفیت علم حلقه مفقوده این تحقیقات است. با توجه به کمبود بررسی پیرامون کیفیت تولید علم، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی کمیت و کیفیت تولید علم ایران و مقایسه آن با کشورهای ترکیه و مالزی است.
مواد و روشها: این تحقیق به روش کتابخانهای صورت گرفته است و مقادیر شاخصهای مربوط به هر کدام از کشورها (تعداد مدارک، تعداد استنادات، میانگین استنادات و شاخص Hirsch) از پایگاه SCIMago استخراج شد.
یافتهها: بر مبنای تعداد تجمعی مدارک و استنادات، ترکیه در رتبه اول، ایران دوم و مالزی در رتبه سوم قرار دارند. با این وجود از سال 2011 بر اساس تعداد تولیدات علمی و نیز میانگین نرخ رشد سالیانه در سراسر دوره، ایران در رتبه نخست قرار گرفته است. بر مبنای شاخص هرش و تعداد مجلات نمایه شده در اسکوپوس به ترتیب کشورهای ترکیه، ایران و مالزی قرار دارند. اما بر اساس شاخصScientific Journal Rankings (SJR) ، ترتیب ایران، ترکیه و مالزی برقرار است.
نتیجهگیری: کمیت تولید علم کشور و سرعت آن قابل توجه است، اما این مقادیر با توجه به جمعیت، چندان مطلوب نیست. بررسی شاخصهای تعیین کیفیت نشان از رشد کیفیت تولیدات و مجلات علمی ایران در مقایسه به کشور ترکیه دارد.
Keramatfar A, Noroozi chakoli A, Esparaein F. Quantity or Quality? Comparative assessment of the science production of Iran, Turkey and Malaysia during 1996-2013. CJS 2015; 2 (1) :33-38 URL: http://cjs.mubabol.ac.ir/article-1-47-fa.html
کرامت فر عبدالصمد، نوروزی چاکلی عبدالرضا، اسپرایین فرشته. کمیت یا کیفیت؟: ارزیابی تطبیقی تولید علم ایران، ترکیه و مالزی طی سالهای 2013-1996. مجله علم سنجي كاسپين. 1394; 2 (1) :33-38