:: سال 8، شماره 2 - ( 9-1400 ) ::
دوره 8 شماره 2 صفحات 115-101 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه‌ی کارنامه‌ی پژوهشی صنایع ایران در رژیم‌های صنعتی در راستای سیاست‌گذاری پژوهشی در علم و فناوری
منصوره صراطی شیرازی*
گروه علم‌سنجی، مؤسسه استنادی علوم (ISC)، شیراز، ایران ، serati@isc.ac
چکیده:   (2282 مشاهده)
سابقه و هدف: هدف از انجام این پژوهش مطالعه کارنامه پژوهشی ایران از جنبه­‌های مختلف کمّی و کیفی در صنایع مختلف و بررسی تاثیر حمایت­‌های مالی و همکاری علمی بر این پژوهش­‌ها است.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش اسنادی است و با رویکرد علم‌­سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه انتشارات علمی صنایع ایران در پایگاه وب‌­آو­ساینس در بازه زمانی ۲۰۱۹ -۲۰۱۰ می‌­باشد که تعداد آن ۴۹۰۲ مدرک است. برای تشخیص نوع سازمان­‌ها در پایگاه وب­‌آو­ساینس، از برچسب آدرس سازمانی، و برای دسته‌­بندی صنایع از رده­‌بندی بین­‌المللی استاندارد صنعتی و به منظور محاسبه نرخ رشد، از نرخ رشد نمایی استفاده شده است. روش­‌های آماری به‌­کار رفته در این پژوهش آزمون مجذور کای و آزمون تی مستقل می‌­باشد.
یافته‌ها: نرخ رشد تولیدات علمی صنایع در این دوره، برابر ۰/۰۹۷ می‌­باشد. بیشترین همکاری صنایع ایران، با دانشگاه­‌های داخلی (۴۰۵۶ مدرک) و سپس دانشگاه­‌های خارجی (۱۰۵۴ مدرک) بوده است و سازمان­‌های دولتی خارجی (۸۲ مدرک) و صنایع خارجی (۵۰ مدرک) کمترین میزان همکاری را داشته‌­اند. بیشترین انتشارات علمی صنایع در رده ساخت و تولید می‌­باشد که در حدود ۴۲ درصد تولیدات را شامل می‌­شود و رده معدن­‌کاری و استخراج منابع و نیز رده تامین برق و گاز به ترتیب با ۲۰ و ۱۱ درصد تولیدات در رده­‌های بعدی قرار دارند.
نتیجه‌گیری: حمایت مالی بر کیفیت پژوهش و به عبارتی استنادهای دریافتی مدارک تاثیرگذار است؛ اما شاخص استناد به ازای هر مدرک بر اساس سازمان­‌های همکار اختلاف معنی‌­داری را نشان ندادند.
واژه‌های کلیدی: صنعت، تولیدات علمی، فناوری، رده‌بندی صنعتی
متن کامل [PDF 1021 kb]   (726 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: علم سنجی



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 8، شماره 2 - ( 9-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها