ترسیم و تحلیل شبکه همکاری‌های علمی جهان در حوزه مدیریت بحران
فریده عصاره ، زینب محمدی* ، سمیه فاضلی
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، z-mohammadi@stu.scu.ac.ir
سابقه و هدف: پژوهش حاضر، با هدف ترسیم و تحلیل شبکه همکاری‌های علمی حوزه‌ی مدیریت بحران در جهان بر اساس داده‌های بازیابی شده از پایگاه وب آو ساینس (Web of Science) انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی و از نوع توصیفی است که با رویکرد علم‌­سنجی انجام شده است. جامعه‌­ی پژوهش شامل ۲۴۸۵ پیشینه از بروندادهای علمی حوزه‌­ی مدیریت بحران است که در بازه­‌ی زمانی ۲۰۲۰- ۲۰۱۰ در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده‌اند. برای تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش، از نرم‌افزارهایVos viewer ، UCINet  و بسته­‌ی مکمل همراه آن یعنی NetDraw که نرم‌افزارهای خاص تحلیل شبکه­‌های اجتماعی هستند و به‌منظور ترسیم و تحلیل شبکه­‌ی هم‌نویسندگی بروندادهای علمی حوزه­‌ی مدیریت بحران در سطح شاخص­‌های خرد و کلان استفاده شده است.
یافته‌ها: یافته‌­های پژوهش حاضر نشان داد، ۷۹ کشور، ۵۶۹۰ نویسنده و ۲۴۹۵ مؤسسه علمی و دانشگاهی در تولید این آثار مشارکت داشته‌­اند. در این بین کشورهای آمریکا، چین و آلمان بروندادهای علمی بیشتری داشته­‌اند. همچنین؛ Ha KM"" و ""Benaben F و "McMains MJ" نیز پرتولیدترین نویسندگان در حوزه مدیریت بحران بوده‌­اند. از منظر شاخص‌­های مرکزیت "Komadina R" و Ingrassia PL"" بیشترین امتیاز را نسبت به سایر نویسندگان به‌دست آورده‌­اند. علاوه بر این مقدار شاخص‌­های کلان به صورت چگالی ۰/۰۱۸، ضریب خوشه بندی ۲/۸۱۸، میانگین فاصله ۲/۱۳۴ و قطر شبکه ۶ به دست آمد.
نتیجه‌گیری: با توجه به پایین بودن انسجام شبکه، احتمال می‌رود با پیوستن خوشه‌های کوچک به یکدیگر که در گرو برقراری ارتباط بین نویسندگان این خوشه‌هاست، انسجام این شبکه بهبود پیدا کرده و منجر به کاهش حفره‌های ساختاری در این شبکه گردد.
واژه‌های کلیدی: مدیریت بحران، تولیدات علمی، شبکه همکاری‌های علمی، تحلیل شبکه هم‌نویسندگی، نگاشت علمی
متن کامل [PDF 672 kb]   (1912 دریافت)

Osareh F, Mohammadi Z, Fazeli S. Drawing and analyzing the world's scientific collaboration network in the field of crisis management. CJS 2021; 8 (1) :22-29

عصاره فریده، محمدی زینب، فاضلی سمیه. ترسیم و تحلیل شبکه همکاری‌های علمی جهان در حوزه مدیریت بحران. مجله علم سنجي كاسپين. 1400; 8 (1) :22-29