مهدی سبک‌رو* ، سعید سعیدا اردکانی ، مهشید پورحسین ، مسعود شریفی
دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران ، msabokro@yazd.ac.ir
سابقه و هدف: استفاده از تکنیک علم‌سنجی جهت کسب بینشی جامع در زمینه تحقیقات مربوط به کارکنان دانشی اقدامی نوین بوده و امکان درک جامعی از مجموعه گسترده­‌ای از مقالات و تحقیقات منتشرشده را برای محققان فراهم می‌­سازد. هدف از مطالعه پیش رو، تحلیل و نگاشت تولیدات علمی بین‌المللی در زمینه کارکنان دانشی است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش‌های علم‌سنجی و با فن تحلیل هم‌­نویسندگی و هم­‌واژگانی انجام شده است. جامعه آماری شامل ۱۹۷۶ مقاله نمایه‌­شده در Web of Science در کارکنان دانشی در بازه زمانی ۱۹۲۹ تا ۲۰۲۱ بود که با استفاده از روش‌های آمار توصیفی در نرم‌افزارهای VOSviewer، PreMap و BibExcel بررسی شده‌اند.
یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان‌­دهنده­‌ی روند صعودی انتشار مقالات حوزه کارکنان دانشی در ده سال اخیر بود. بر اساس نقشه­‌های حاصل­‌شده از تحلیل مدارک مورد مطالعه، مفاهیمی از قبیل: اقتصاد تجاری، بهداشت شغلی محیط عمومی و علوم کامپیوتر از جمله پرکاربردترین زمینه­‌ها در حوزه­‌ی تحقیقات کارکنان دانشی در سطح بین­‌المللی به شمار می­‌روند. نتایج این پژوهش نشان داد که نقشه علمی حوزه کارکنان دانشی از ۷ خوشه موضوعی تشکیل شده که خوشه‌­ها به ترتیب در مورد ویژگی شغلی کارکنان دانشی، عوامل زمینه‌­ای محیط کار، عوامل نگه‌دارنده شغلی، ویژگی‌های مربوط به ارتباط میان کارکنان، سلامت، عوامل انگیزشی شغلی، مدیریت دانش و جنبه‌های عمومی کار دانشی مربوط می‌­شود.
نتیجه‌گیری: ترسیم نقشه­‌های هم‌­واژگانی در مقاطع زمانی مختلف مورد بررسی، تغییرات و پایداری‌­هایی را در مفاهیم و واژه­‌های مرتبط با حوزه­‌ی کارکنان دانشی نشان می‌­دهد. با بررسی پارادایم، تحول کمات کلیدی مشخص شد، واژه‌های کلیدی نیز از تمرکز بر عوامل اصلی تفاوت میان کارکنان دانشی با سایر کارکنان به سمت عوامل روانی مربوط به کارکنان و عوامل انگیزشی برای نگهداری این کارکنان تغییر کردند.
واژه‌های کلیدی: کارکنان دانشی، نقشه علمی، تحلیل هم‌نویسندگی، مقالات

Sabokro M, Saeida Ardakani S, Pourhossein M, Sharifi M. Analysis of the Intellectual Structure of Studies of Knowledge Workers using Articles Indexed in Web of Science. CJS 2021; 8 (2) :116-128

سبک‌رو مهدی، سعیدا اردکانی سعید، پورحسین مهشید، شریفی مسعود. تحلیل ساختار فکری مطالعات کارکنان دانشی بر اساس مقالات نمایه‌شده در Web of Science. مجله علم سنجي كاسپين. 1400; 8 (2) :116-128