آمنه شناور* ، سعید رضایی شریف‌آبادی
گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، Shenavar87@gmail.com
سابقه و هدف: سلب اعتبار مقالات، ابزار پایداری برای حفاظت از اصالت متون علمی است. هدف این پژوهش، مقایسه نوع دسترسی آزاد و اشتراکی مقالات بر میزان سلب­‌اعتبار آنها در میان پژوهشگران ایرانی بوده است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از لحاظ نوع، توصیفی بوده و با استفاده از شاخص­‌های علم‌­سنجی، انجام گردید. جامعه پژوهش، کلیه آثار سلب‌­اعتبار­شده پژوهشگران ایرانی در بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ در پایگاه Web of Science Core Collection(۳۱۳ مقاله) می‌­باشد. برای تجزیه و تحلیل داده­‌ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافته‌ها: تعداد مقالات سلب­‌اعتبارشده، ۳۱۳ مورد بود که در سال­‌های اخیر رشد داشته است. با این حال نسبت مقالات سلب‌­اعتبارشده به کل مقالات افزایش نداشته است. همچنین یافته­‌ها نشان داد بعد از تاریخ سلب‌­اعتبار اگرچه کاهشی در تعداد استنادهای انتشارات با هر دو نوع دسترسی مشاهده می‌­شود؛ اما احتمال استناد به مقالات دسترسی آزاد پس از سلب­‌اعتبار حدود ۱/۱ برابر مقالات اشتراکی است.
نتیجه‌گیری: شانس سلب­‌اعتبار شدن مقالات دسترسی آزاد حدود ۱/۲ برابر مقالات اشتراکی است.
واژه‌های کلیدی: سلب‌اعتبار، مقالات ایرانی، دسترسی آزاد، غیر دسترسی آزاد

Shenavar A, Rezaei Sharifabadi S. Investigating the Effect of the Nature of Access to Articles in Retracted Them: A Case Study of Iranian Researchers' Scholarly Production. CJS 2022; 9 (2) :74-84

شناور آمنه، رضایی شریف‌آبادی سعید. بررسی تأثیر نوع دسترسی به مقالات در سلب‌اعتبار آنها: مطالعه موردی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی. مجله علم سنجي كاسپين. 1401; 9 (2) :74-84