کتابخانه عمومی حضرت مهدی (عج)، اداره کل کتابخانههای عمومی لرستان ، saba.siamaki@gmail.com
چکیده: (21488 مشاهده)
هدف و سابقه: تحلیل محتوای مجلات علمی شیوه مناسبی برای آگاهی از سیر تکاملی راهبردهای پژوهش و ابزار گردآوری دادهها به کار رفته در پژوهشهای حوزههای علمی مختلف است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل مقالات فارسی منتشر شده در حوزهی علم اطلاعات و دانششناسی کشور از نظر روش پژوهش و ابزار گردآوری دادهها انجام شده است.
مواد و روشها: این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام شده است. روش گردآوری دادهها سیاههی وارسی و مشاهدهی اسنادی بوده است. جـامعهی پژوهش شـامل ۹۴۲ مقالهی فارسی منتشر شده در مجلات علمی-پژوهشی و علمی – ترویجی حوزهی علم اطلاعات و دانششناسی در بازه زمانی ۱۳۸۸-۱۳۸۴ است. دادهها پس از ورود به نرمافزار SPSS با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: مطالعهی مقالات منتشر شده نشان داد که روشهای پژوهش "سندی" (۴۲/۷۱ درصد) و "پیمایشی" (۳۷/۶۳ درصد) پر استفادهترین روشهای پژوهش به کـار رفته توسط پژوهشگران حوزهی علم اطلاعـات و دانششناسی است. مشاهده اسنادی (۵۰/۴۴ درصد) و پرسشنامه (۲۵/۶۳ درصد) رایجترین ابزار گردآوری دادهها در میان پژوهشگران این حوزه بودهاند. همچنین، نتایج آزمون Chi-square نشان داد که میان مجلات علمی-پژوهشی و علمترویجی از نظر روشهای پژوهش و ابزار گردآوری دادهها به کار رفته در آنها تفاوت معناداری وجود دارد.
نتیجهگیری: مطالعهی مقالات منتشر شده حاکی از پراکندگی نامتوازن روشهای پژوهش و ابزار گردآوری دادهها به کار رفته در حوزهی علم اطلاعات و دانششناسی کشور است.
Osareh F, Farajpahlou A, Siamaki S. Knowledge and Information Science Research in Iran: A content analysis. CJS 2014; 1 (2) :7-13 URL: http://cjs.mubabol.ac.ir/article-1-45-fa.html
عصاره فریده، فرج پهلو عبدالحسین، سیامکی صبا. پژوهشهای علم اطلاعات و دانششناسی در ایران: تحلیل محتوا. مجله علم سنجي كاسپين. 1393; 1 (2) :7-13