دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ، farahnaz.naderbaigy@gmail.com
چکیده: (16194 مشاهده)
سابقه و هدف: دگر سنجی (Altmetrics) به دنبال ارزیابی تأثیر علمی با روش جدید مبتنی بر دادههای استخراج شده از وب اجتماعی است. هدف از این مقاله بیان مفهوم، مزایا، معایب و چالشهای فرا روی دگر سنجی است.
مواد و روشها: این مقاله بهصورت مروری و با استفاده از متون کتابخانهای انجام شده است.
یافته ها: برخلاف روش ارزیابی سنتی که مبتنی بر سه پالایه مرور و داوری توسط همتایان، تعداد استنادها و ضریب تأثیر است و معمولاً زمانبر بوده و قادر به ارزیابی تمامی تولیدات علمی نیستند؛ دگر سنجی با استفاده از سنجههای متنوعتر، گستردهتر و سریعتر به ارزیابی تولیدات علمی، محبوبیت پژوهشگران و تعاملات علمی در محیط وب و شبکههای اجتماعی میپردازد. با این وجود دگر سنجی با نقدها و چالشهایی نیز چون ماهیت متغیر وب، فقدان نظریه، و سهولت ترفند علمی روبروست.
نتیجهگیری: تأثیر، مفهومی چندوجهی است و روش سنتی استناد، قادر به سنجش تمام ابعاد تأثیر نیست، لذا استفاده از دگر سنجی ضروری است و از سوی دیگر با در نظر گرفتن نقدهای وارده بر دگر سنجی و با انجام پژوهشهای بیشتر برای رفع آنها، میتوان از مزایای دگر سنجی بهعنوان سنجههای مکمل در کنار سنجههای سنتی برای ارزیابی و تأثیر تولیدات علمی، و تعاملات علمی پژوهشگران بهره برد.
naderbeygi F, Isfandyari-Moghaddam A, Sohieli F. Introduction to Altmetrics: A new metric for evaluating the impact of scientific outputs and collaborations. CJS 2015; 2 (2) :55-67 URL: http://cjs.mubabol.ac.ir/article-1-90-fa.html
نادربیگی فرحناز، اسفندیاری مقدم علیرضا، سهیلی فرامرز. جستاری بر دگر سنجی: سنجه ای جدید برای ارزیابی تأثیر بروندادها و تعاملات علمی. مجله علم سنجي كاسپين. 1394; 2 (2) :55-67