تحلیل تولیدات علمی و ترسیم شبکه هم‌تالیفی پژوهشگران دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
رحیم شهبازی*
گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، rshahbaz@gmail.com
سابقه و هدف: هدف پژوهش حاضر تحلیل تولیدات علمی و ترسیم شبکه هم‌تالیفی پژوهشگران رشته‌های ریاضی، فیزیک و شیمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش علم‌سنجی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، مدارک نمایه شده (۲۰۱۸-۲۰۱۲) در حوزه‌های موضوعی شیمی، ریاضی و فیزیک از پژوهشگران دانشگاه‌ شهید مدنی آذربایجان در پایگاه اطلاعاتی Web of Sciense است. برای ترسیم نقشه‌های علمی، از نرم‌افزار VOSViewer و برای پاسخ به فرضیه­‌های پژوهش از آزمون­های آماری t، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون استفاده شده است.
یافته‌ها: بر اساس یافته‌ها، طی سال‌های ۲۰۱۸-۲۰۱۲ میلادی، نگارش و انتشار ۵۷% از تولیدات علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان توسط محققان سه حوزه موضوعی ریاضیات، شیمی و فیزیک انجام گرفته است. یافته‌ها نشان داد که رتبه‌های اول همکاری‌های علمی در شبکه هم‌تالیفی، در رشته‌های ریاضیات، فیزیک و شیمی، به ترتیب سیدمحمود شیخ‌الاسلامی (۱۶۰)، کاظم جمشیدی‌قلعه (۴۷) و جابر جهان‌بین سردرودی (۵۴) هستند. همچنین، اثرگذارترین نویسنده در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، شهرام رضاپور از گروه ریاضیات با ۴۳۰ استناد و ۴۶ مقاله است. میانگین تولیدات علمی بر حسب مرتبه علمی (۰/۰۰۰=Sig) و جنسیت (۰/۰۰۱=Sig) نیز معنی‌دار هستند.
نتیجه‌گیری: با بالا رفتن سابقه کار و مرتبه علمی می‌توان انتظار داشت که تولیدات علمی اعضای هیات علمی نیز افزایش یابد. برنامه‌ریزی‌های دانشگاه شهید مدنی آذربایجان باید به گونه‌ای باشد تا افزایش تعاملات علمی، بهبود کیفیت تولیدات علمی و تقویت گروه‌های آموزشی کم‌بازده را به دنبال داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: تولیدات علمی، علم‌سنجی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، هم‌تالیفی
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: ارزیابی تولیدات علمی

Shahbazi R. Analysis of scientific outputs and mapping co-authorship network of researchers of Azarbaijan Shahid Madani University. CJS 2019; 6 (1) :36-49

شهبازی رحیم. تحلیل تولیدات علمی و ترسیم شبکه هم‌تالیفی پژوهشگران دانشگاه شهید مدنی آذربایجان. مجله علم سنجي كاسپين. 1398; 6 (1) :36-49