ترسیم شبکه هم‌تالیفی پژوهشگران ایرانی حوزه مدیریت دانش
شعله زکیانی* ، سعید غفاری ، سیده عشرت ایماندوست
دانشگاه پیام نور، مشهد، ایران ، zakiani2004@gmail.com
سابقه و هدف: تاکنون مطالعات بسیاری در زمینه­‌ی بررسی هم‌­تالیفی محققین دانشگاه‌­ها، سازمان‌ها، به­‌عنوان یکی از مباحث مهم در حوزه علم‌­سنجی، بر روی حوزه‌ها و رشته‌های مختلف صورت گرفته است. پژوهش حاضر با هدف ترسیم شبکه هم‌تالیفی پژوهشگران ایرانی حوزه مدیریت دانش در نظام استنادی WoS انجام شده است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و با رویکرد علم‌سنجی انجام شده است. برای جمع‌آوری داده‌ها از عنوان "Knowledge Management" استفاده گردید و تعداد ۳۰۱۵ رکورد بازیابی شد. پس از انتقال داده‌های مورد نیاز به نرم‌افزار اکسل، اقدام به جداسازی رکوردهایی که با مشارکت دو یا چند نویسنده انجام شده، شد و نمودارها و جداول مورد نیاز ترسیم گردید. نقشه‌های بکار رفته در پژوهش با کمک نرم‌افزارVOS-Viewer  ترسیم گردید.
یافته‌ها: یافته­‌ها نشان داد که بیشترین میزان تولید علم پژوهشگران ایرانی مربوط به سال ۲۰۱۷ و کمترین میزان آن مربوط به سال ۲۰۱۰ می‌باشد. همچنین پرتولیدترین موضوعات در حوزه مدیریت اطلاعات، مهندسی، علوم محیط زیست و علوم کامپیوتر بود. در میان۱۶۸۰ سازمان همکار در تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی حوزه مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه تهران در تولیدات مشترک سازمانی، رتبه اول و دوم را کسب نمودند. صالحی و احمدی بیشترین همکاری را در شبکه ارتباط علمی پژوهشگران داشتند. بیشترین همکاری ایرانیان به ترتیب با نویسندگانی از کشورهای آمریکا، کانادا، انگلیس، استرالیا بود.
نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان از فراز و نشیب‌هایی در روند انتشار تولیدات علمی حوزه مدیریت دانش داشت. نتایج حاکی از آن بود که محققین و نویسندگان دانشگاه­‌های کشور تمایل کمی در هم‌­تالیفی داخلی داشته و بیشترین همکاری را با کشورهای پیشرفته دارند. تغییر سیاست­‌های ترغیبی دانشگاه‌­ها در اصلاح این مورد و ارتقای رتبه کشور تاثیرگذار خواهد بود. محققین با اشتراک دانش و ابزارهای نوین اطلاعاتی و عضویت در شبکه‌­های هم‌­تالیفی داخلی در این حوزه می‌­توانند به این مهم دست یابند.
واژه‌های کلیدی: شبکه هم‌تالیفی، مدیریت دانش، علم‌سنجی، ایران، WoS
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: ارزیابی تولیدات علمی

Zakiani S, Ghaffari S, Imandoost E. Mapping co-authorship network of Iranian researchers in the field of knowledge management. CJS 2019; 6 (2) :7-14

زکیانی شعله، غفاری سعید، ایماندوست سیده عشرت. ترسیم شبکه هم‌تالیفی پژوهشگران ایرانی حوزه مدیریت دانش. مجله علم سنجي كاسپين. 1398; 6 (2) :7-14