کتابخانه‌های عمومی در دوران پاندمی کووید 19: یک تحلیل کتاب‌سنجی
فاطمه مکی‌زاده ، ابوالفضل اسدنیا* ، فضه ابراهیمی
علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران ، Asadnia@uk.ac.ir
سابقه و هدف: همه­‌گیری کووید ۱۹ منجر به تغییرات بسیاری از مشاغل خدماتی شد. نظر به اهمیت و تأثیر زیاد این همه­‌گیری، هدف پژوهش حاضر تحلیل مقالات مرتبط با خدمات کتابخانه­‌های عمومی و کووید ۱۹ است.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر توصیفی و کاربردی و با استفاده از روش­‌های رایج در علم‌­سنجی به بررسی پژوهش­‌های انجام‌­شده در حوزه کتابخانه‌­های عمومی و کووید ۱۹ در پایگاه اطلاعاتی وب­‌آو­ساینس طی سال­‌های ۲۰۲۳-۲۰۲۰ پرداخته است. داده­‌های پژوهش از طریق جستجوی ترکیبی کلیدواژه­‌های "COVID-۱۹" OR "SARS-CoV-۲" OR "۲۰۱۹- nCoV" OR "۲۰۱۹ coronavirus" OR "۲۰۱۹ novel coronavirus" و کلیدواژه کتابخانه عمومی به فرمت Bib TeX در قالب فایل متنی Notepad استخراج و به نرم‌­افزار Excel  منتقل گردید و سپس تحلیل داده­‌ها با استفاده از نرم­‌افزارExcel  و کتابخانه Bibliometrics از نرم‌­افزار R انجام شد.
یافته‌ها: بر اساس داده­‌های حاصل از پژوهش، رشد مقالات این حوزه منفی بود و از نظر فراوانی واژگانی «کتابخانه­‌های عمومی»، «اطلاعات»، «جامعه» و «شبکه­‌های اجتماعی» بیشترین فراوانی را در پژوهش­‌های کتابخانه­‌های عمومی و کووید ۱۹ به خود اختصاص دادند. یافته‌­های مربوط به خوشه‌­بندی منجر به تشکیل ۴ خوشه گردید. خوشه «خدمات، چالش­‌ها و فناوری» محوری و از تراکم و مرکزیت بالاتری نسبت به دیگر خوشه‌­ها برخوردار بود. خوشه «مدل­‌های دسترسی و ارائه اطلاعات» غیرمحوری شناخته شد. خوشه «کتابخانه‌­ها و سواد اطلاعاتی» در منطقه کم‌­توسعه نمودار راهبردی قرار گرفت و در نهایت خوشه «جامعه، کووید ۱۹ و نقش کتابخانه­‌ها» به عنوان خوشه نابالغ معرفی گردید.
نتیجه‌گیری: با توجه به فراوانی کلیدواژه‌ها و خوشه‌های به‌دست‌آمده از نمودار راهبردی، مشخص شد که زمینه‌های موضوعی «خدمات، چالش­‌ها و فناوری» مهم‌ترین زمینه‌های نوظهور در این حوزه می‌باشند. روندهای پژوهشی این حوزه می‌تواند برنامه‌ریزی برای تحقیقات جدید باهدف پوشش زمینه‌های کمتر کارشده باشد.
واژه‌های کلیدی: کتابخانه‌های عمومی، کووید 19، کتاب‌سنجی، تحلیل هم‌واژگانی، وب‌آو‌ساینس

Makkizadeh F, Asadnia A, Ebrahimi F. Public libraries during the COVID-19 pandemic: A bibliometric analysis. CJS 2023; 10 (2) :30-42

مکی‌زاده فاطمه، اسدنیا ابوالفضل، ابراهیمی فضه. کتابخانه‌های عمومی در دوران پاندمی کووید 19: یک تحلیل کتاب‌سنجی. مجله علم سنجي كاسپين. 1402; 10 (2) :30-42