سهم کتابداران در تولیدات علمی جهان: مطالعه موردی پایگاه اسکوپوس (2020-2016)
هاشم عطاپور* ، اصغر نورمحمدی ، رسول زوارقی
گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، hashematapour@gmail.com
سابقه و هدف: کتابداران به عنوان حرفه­‌مندان رشته علم اطلاعات و دانش‌­شناسی با ایفای نقش­‌های گوناگون می‌­توانند به ارتقای پژوهش و گسترش دانش بشری کمک کنند. پژوهش حاضر قصد دارد با رویکرد علم‌­سنجی به بررسی انتشارات علمی نمایه‌­شده­‌ی کتابداران در پایگاه اسکوپوس در فاصله سال­‌های ۲۰۱۶ الی ۲۰۲۰ بپردازد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده‌ها توصیفی است که با رویکرد علم‌سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل مقالات نمایه‌­شده در پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی ۲۰۲۰-۲۰۱۶ است که وابستگی سازمانی نویسندگان آنها، واژه‌­ی کتابدار (librarian) درج شده که تعداد آنها پس از بررسی و غربالگری توسط پژوهشگران برابر با ۲۲۰۷ مقاله بود.
یافته‌ها: به طور کلی کتابداران سهم ۱/۵ درصدی در تولیدات علمی جهان در حوزه علم اطلاعات و دانش‌­شناسی داشتند. کتابداران در بیش از ۶۰ درصد مقالات مورد بررسی، جزء نویسندگان اول تا سوم بودند. ۶۱ درصد از مقالات کتابداران در سایر حوزه‌­های موضوعی مانند علوم زیستی، پزشکی و کامپیوتر منتشر شده بود و آزمون خی‌­دو نشان داد مشارکت کتابداران در موضوعات غیر علم اطلاعات و دانش‌­شناسی به طور معناداری از موضوعات علم اطلاعات و دانش‌­شناسی بیشتر بود (۰/۰۰۱>P). بررسی جزئی‌­تر مقالات نمایه­‌شده‌­ی کتابداران در پایگاه اسکوپوس در حوزه­‌ی موضوعی علم اطلاعات و دانش‌­شناسی نشان داد موضوعات علم‌­سنجی، خدمات کتابخانه‌­ها، پایگاه­‌های اطلاعاتی، آرشیو و مدیریت دانش به ترتیب با فراوانی­‌های ۱۳۴، ۱۳۱، ۸۴، ۷۵ و ۵۹ مقاله بیشتر مورد توجه کتابداران بوده است.
نتیجه‌گیری: در سال­‌های اخیر، کتابداران به عنوان دستیار پژوهشی، مشارکت قابل توجهی در نگارش مقالات سایر حوزه­‌های علمی داشتند و علم‌­سنجی از موضوعات اصلی پژوهش‌­های آنها در حیطه‌­ی علم اطلاعات بوده است.
واژه‌های کلیدی: اسکوپوس، علم‌سنجی، کتابداران، مشارکت، بروندادهای علمی
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: ارزیابی تولیدات علمی

Atapour H, Nourmohammadi A, Zavarqi R. Librarians’ contribution to global scientific production: A case study of the Scopus database (2016-2020). CJS 2023; 10 (2) :1-14

عطاپور هاشم، نورمحمدی اصغر، زوارقی رسول. سهم کتابداران در تولیدات علمی جهان: مطالعه موردی پایگاه اسکوپوس (2020-2016). مجله علم سنجي كاسپين. 1402; 10 (2) :1-14